15.6.2018 - Velká zahradní námořnická slavnost s rozloučením s předškoláky

15.06.2018 14:02

15.6.2018 - Velká zahradní námořnická slavnost s rozloučením s předškoláky

 

Velké zahradní námořnické slavnosti předcházely ještě větší přípravy… Oblečení pro malé námořníky, dále šaty pro malé námořnice (z nichž se staly v okamžiku i malé tahitské tanečnice), s tím vším nám pomáhali rodiče. Nákup ozdobných květinových korálů, bezedných tašek pro předškoláky, které se zaplnily  důležitými drobnostmi na památku od MŠ. Dárkové tablo ve velikosti A4 udělalo určitě radost, stejně jako velká panoramatická fotografie všech kamarádů ze školky. Nechyběl ani Pamětní list . Na školku budou předškoláci určitě vzpomínat .

V odpoledních pátečních hodinách se prostor za obecním úřadem pod rukama paní učitelek a jejich pomocnic proměnil na ostrov v Pacifiku – Bora,Bora.
Zvlněné korálově modré moře, v něm mnoho plovoucích barevných ryb i jiných mořských živočichů….to vše si dokázaly děti připravit samy….
 

Na ostrově nechyběla ani záchranná lana, mořské bóje, záchranné kolo. Vstupní prostor na ostrov nás vítal pacifickým pozdravem Aloha…
Návštěvníci ostrova se usadili u nazdobených stolů modrými ubrusy s barevnými mořskými rybami, v krčmě u Dvou sardinek vznikaly mořské vonící pochutiny…pod šikovnýma rukama námořnice Katky P. Tržnice U přístavu čekala na první nakupující….

A k tomu všemu konečně i počasí na objednávku (zkrátka tahitské), hřející sluníčko a příjemně pofukující větřík…

Konečně je vše na svém místě a ostrov může přivítat malé námořníky a námořnice, kteří za námořnického pochodu a v plné parádě pochodují před své dospěláky. Umíme se představit, zazpíváme svoji hymnu s námořnickým pozdravem. Jako správní námořníci zacvičíme rozcvičku…
Poté se naše malé námořnice promění v krásné  Tahiťanky a předvedou i taneční číslo.
A následuje slavnostní představení námořníků kapitánovi lodi Santa Maria a jejich pasování na zkušené mořské vlky a rozloučení s námořnicemi , které samy odplouvají na cestu kolem světa.
Program je nyní ve své polovině….všichni se na památku vyfotíme u lodi a následuje příběh o pirátu Benovi, který na ostrově střeží svůj poklad. Jak se nám ho podaří získat, jak piráta obelstíme je už jenom na nás…..


Potom hurá do soutěžení: Pozor budeme ale potřebovat pomoc starších a zkušených – třeba při přetahování lanem, nošení plavčíka do bezpečí, nebo přenos želvy do moře….
To vše probíhá za příjemné námořnické hudby…., kterou si pro nás připravil  pan Marian Kaláb se svými kamarády…a za hojných návštěv krčmy U Dvou sardinek a občerstvování…

Zábava je v plném proudu a najednou je tady večer a s ním zapálení ohně -zábava bude ještě pokračovat…
Pravdou je , že se nikomu z kovalovického Bora, Bora moc domů nechtělo, ještě bychom chtěli zůstat……a to je dobře , že se spolu rádi potkáváme…

A nyní poděkování těm, kteří nám na slavnost přispěli – drobnými dárky pro děti, občerstvením a také pirátem! Děkujeme: paní Pivodové, Brabcové, Kolářové, Vystavělové, Maštalířové, Žižkové za vynikající občerstvení. Paní Hlásenské, Železné, Tometschek, Hénkové, Weissové a Plevové, Valehrachové za dárky do pokladu a tržnice. Babičce Šimonka Kalába za roli statečného piráta Bena.

S námořnickým AHOJ vás zdraví všichni , kteří se na této námořnické akci pro předškoláčky a jejich kamarády podíleli……..

Prázdniny plné sluníčka a dobrodružství pro všechny malé námořníky a námořnice…..

Mgr. Helena Skolková, ředitelka MŠ

 


Program velké zahradní námořnické slavnosti


1.    Uvítání hostů na ostrově Bora, Bora v Pacifiku…org. pokyny k průběhu akce
2.    Pochod námořníků, všichni…..kapela / Marian Kaláb a spol.
3.    Námořnická hymna – Hej, hou, hej hou
4.    Námořnická rozcvička…..
5.    Z Hupa a Hopa……Moře je plné…..
6.    Tanec Tahiťanek……. a velký obdiv námořníků
7.    Přivítání kapitána lodi  na ostrově – představení odplouvajících námořníků a námořnic
8.    Zvuk odplouvající lodi – pasování malých námořníků na mořské školní vlky….
9.    Rozloučení s dětmi, které odplouvají na dalekou cestu kolem světa ……
10.    Předání pamětních perníkových ryb za vzorné roční plutí s námořnicí Beruškou
11.    Společné focení s lodí…..
12.    Pirátský poklad a jeho dobytí
13.    Pozvání na námořnická soutěžení a do krčmy U Dvou sardinek a na Námořnickou tržnici…..